Jak si užít pracovní pobyt v zahraničí? Sundejte si růžové brýle!

Kufry jsem si balila již několikrát, na kratší cesty s rodinou, s přítelem nebo s kamarády a nebo na svůj delší pracovní pobyt. Na cestách jsem potkala mnoho zajímavých lidí, kteří mi vyprávěli své příběhy, proč odjeli ze své rodné země do cizí a někdy i bez znalosti jazyka, co vše očekávali a jaké následné zklamání přišlo. Největším nepřítelem při cestování jsou přehnaná očekávání. Něco si vysníme, nepředpokládáme, že by se mohlo něco pokazit a realita je poté úplně jiná. 

Budu si žít jako ve filmu…

Po filmové verzi Jíst meditovat milovat, mnoho žen a dívek vykonaly pouť dle spisovatelky. Hledaly odpovědi na své otázky, toužily po klidu a doufaly, že na konci cesty se objeví jejich láska na celý život. Kolika z nich se to vyplnilo? Tisíc lidí a tisíc příběhů. To co se stalo někomu, se nemusí stát vám a naopak. Možná nenajdete lásku na celý život, ale naleznete přátelé nebo i druhý domov.

Malý tip: Nemůžete očekávat, že přijde babička a oznámí vám, že jste princezna, ale i tak se můžete filmem inspirovat. Jít ke kadeřníkovi, krásně se nalíčit a koupit nové oblečení 😉 Nebo sbalte kamarádky a odjeďte do Irska. Vezměte si mapu a prohlídněte si parky na smaragdovém ostrově jako Hilary Swank v PS. Miluji tě.

d87cfee2000b951192e65a71543a0e7b

Budu mluvit jako rodilý mluvčí

Za rok budu mluvit jak rodilý mluvčí. 🙂 Tady tak trochu záleží s jakou úrovní angličtiny přicházíte do zahraničí a jak dlouho zde zůstanete. Pokud jste úplný začátečník, tak těžko se dostanete na úroveň rodilého mluvčího. Dle mého názoru je i britská angličtina o trochu těžší k porozumění než americká. V okolí Birminghamu (druhé největší město v Anglii) jsem občas neměla ponětí, co po mně chtějí 😀

Malý tip: Obklopte se lidmi, kteří nemluví vaším jazykem. Dívejte se na filmy a seriály v angličtině, čtěte knihy v originále a zapište se do jazykového kurzu. Pochytíte nová slovíčka, ucho si zvykne na různé přízvuky a gramatiku odkoukáte. Čím dříve začnete, tím dříve uvidíte pokroky.

20170118-dsc_0519

Vydělám si miliony

Pokud jste odjeli do zahraničí s tím, že si vyděláte miliony, tak můžete zůstat klidně doma. I když dostanete v zahraničí více peněz než u nás, tak musíte počítat s tím, že strava, bydlení, doprava a hlavně zábava stojí mnohonásobně více. Znám však lidi, co se potýkali s finančními problémy v ČR a v zahraničí se tak uskromnili (žádné výlety, vaření  pouze doma a pár přesčasů), že si za půl roku odškrtli dost vysoké částky z dluhu. Tady bude záležet opravdu na jedinci, co si chce odvést ze zahraničí, co chce vidět a jak chce žít.

Malý tip: Sestavte si  už na začátku finanční plán, kolik budete schopni ušetřit aniž by vás to výrazně omezilo. Na internetu najdete mnoho výzev, jak šetřit po nízkých částkách a pokud dostáváte platy v librách, v eurech nebo v dolarech, tak konečná částka vypadá moc krásně.

113557-top_foto1-24dy1

Budu bydlet v paláci

Při pobytu v Anglii jsem se seznámila se slečnou, která si stěžovala na svůj pokoj. Pracovala jako au pair a po večer si přivydělávala jako servírka v jedné restauraci. Její představa, že bude mít pro sebe velký pokoj s koupelnou se rozplynula, když jí její rodina ukázala pokoj o rozměru 3×4 metry. Místnost byla útulná, čistá a vybavená televizí, velkou postelí, skříní a stolem. Někomu to ke štěstí prostě nestačí. Já vlastnila pokoj o rozměru 2×3 metry. Byla to spíš taková nudle. 😀 Jedna zeď byla vytapetována komiksem od Mickeyho (byl to dětský pokoj dříve), lustr v podobě Mickey Mouse, malá skříňka na oblečení (moc se toho tam nevešlo) a kufry jsem měla za postelí. Pokoj jsem však milovala a ráda vzpomínám, jak jsem ležela ve své posteli a přikrývala jsem se peřinou s květinovým vzorem.

Malý tip: Pokud jedete přes agenturu, tak se může stát, že vám vybere ty nejhorší místa za velkou částku. Pokud budete mít přátelé sebou, tak už je lepší popřemýšlet nad celým domem a rozdělit se. Kamarád vyjel do zahraničí společně se svými přáteli. Po půl roce bydlení v share housu, našli krásný  dům za £ 650 na měsíc. Každý má svůj pokoj, v domě jsou dvě koupelny, společenská místnost, kuchyň a každý teď měsíčně platí to, co platili týdně v share housu.

20170604-dsc_0846

Zahraničí mě změní a vyřeší mé problémy

Rozchody, finanční problémy, samota a nespokojenost zapříčinily odjezd do zahraničí ne jednomu člověku. Většina hledá osvícení, sami sebe a smysl života. Vím, že vám pobyt v cizí zemi dá neskutečně mnoho. Najdete takové stránky v sobě, o kterých jste neměli tušení. Nejdůležitější však nastane až se vrátíte domů. Kolik se toho změnilo u vás? Možná časem dojdete do stereotypu a zjistíte, že jste stejní jak před odjezdem – stejně tak líní, osamocení… no a vlastně se nic nezměnilo.

Malý tip: Můj hodně dobrý přítel mi po pobytu v zahraničích řekl, že lidi často cestují, aby utekli od problémů, ale že si neuvědomují, že nepříjemným věcem se nedá utéct. Nesete si je sebou, ať budete kdekoliv. Vím, že myslel tenkrát mě a kam tím mířil (je to hodně všímavý člověk a moc si ho vážím). Musím uznat, že má pravdu. Pokud si chcete pobyt užít, tak nejlepší bude, když si vše vyřešíte, abyste mohli odjet s čistou hlavou. Tak stejně pokud, jste líní doma, tak to vám zůstane i v zahraničí.

20160605-DSC_0322

Bohužel, život občas nemile překvapí. Přijdou nečekané výdaje, nemoc, vyhazov v práci, smutné události a vše co jste měli na dosah, je opět o nějakou míli dál. To je prostě život. Nějaké události neovlivníte, jak přijdou, tak i odejdou. Nic netrvá věčně a záleží jen na tom, jak se k tomu postavíte.

Pokud si myslíte, že jste ti největší smolaři světa, tak si přečtěte tento blog. Slečně je teprve dvacet let a už má co vyprávět. V devatenácti letech odešla z vysoké školy a odjela do Anglie, kde zatím nemá tolik štěstí, ale i tak se nevzdává a jde si za svým cílem. Velký obdiv a věřím, že se ve světě neztratí. Víc takových lidí! Vám ostatním přeji aspoň trochu štěstí, odvahy, velká dobrodružství a mnoho krásných dní při vašem dlouhodobějším pobytu v zahraničí.

3 thoughts on “Jak si užít pracovní pobyt v zahraničí? Sundejte si růžové brýle!

  1. Super zamyšlení 🙂 Také mám kolem sebe pár příkladů, co se těšili a byli zklamaní, na druhou stranu převažují ti, co jsou naprosto spokojení při cestování. Ale je to asi o nastavení mysli, od očekávání… Krásný den, Iva

    Like

Leave a comment