Au pairování – ano, či ne aneb realita života au pair…

Au pair a podobné typy prací nabízí mnoho možností, jak pracovat v zahraničí a zároveň cestovat. Máte rádi děti a chtěli byste začít v zahraničí jako au pair? Nebo vidíte au pairování jako dobrou zkušenost na léto? Nejste si svým rozhodnutím jistý? Zde si můžete přečíst o výhodách a nevýhodách au pair a co vám tento pobyt může dát ale i vzít.

Jazyky 

Hlavním důvodem proč vyjet do zahraničí jako au pair je zlepšení jazykových dovedností. Žádná škola ani kurzy vás nenaučí tolik jako pobyt v zahraničí. Pokud vám rodina umožní i kurzy (v některých zemí vám rodina musí přispívat na jazykové kurzy), tak s konverzací v rodině vám to půjde levou zadní.

Peníze

Plat au pair není vysoký. Ve Velké Británii se pohybuje v rozmezí £70 – 150 týdně (našla jsem i £200 – 250), v USA je stanovena minimální částka $195,7195,75. Nemusíte však platit za jídlo a ubytování. Záleží jen na vás, jak budete nakládat s penězi. Pokud vám rodina povolí brigádu (a stát), tak si můžete ještě přilepšit tímto způsobem. Rozhodně se dá z platu něco našetřit a přitom cestovat.

Cestování

Svůj volný čas můžete zaplnit cestováním. Já si procestovala velkou část Anglie a zažila mnoho krásných chvil. Navštěvovala jsem památky, ztrácela se v přírodě, vylezla na nějaký kopec nebo horu a užívala si atmosféru země. Stačí si naplánovat výlety a sbalit partu.

Poznáte místní lidi

Nikdo nepozná rodinu a jejich denní rutinu tak jako au pair. Rodina se možná bude ze začátku trošku přetvařovat, ale později poznáte jejich pravé tváře. Některé au pair zažily v rodinách i úmrtí, rozchody, nevěry a nebo úplný rozpad rodiny. I když to jsou smutné situace, tak i takové zkušenosti vám něco dají.

Tradice a zvyky

Co země to jiné tradice a zvyky. Můžete si zažít Halloween, Velikonoce, obarvování řeky do zelena na Den svatého Patrika a nebo zamilovaného Valentýna. Zažijete mnoho zábavy a vzpomínky vám zůstanou až do konce života.

Zkušenost do života 

Budete se starat o děti a možná povedete i domácnost. Žehlení, praní, luxování, mytí nádobí a vaření patří do rutiny většiny au pair. Záleží na domluvě s rodinou a co po vás budou chtít. Budete taková matka na zkoušku. Pro mě to byla ta nejlepší zkušenost, co se týče dětí a rozvržení dne. Mnoho si toho uvědomíte a popřemýšlíte nad výchovou vašich dětí. Dobrá příprava do života.

Osvojíte si nové dovednosti

Požadujeme, aby au pair vlastnila řidičský průkaz. ,,Ježiš, budu řídit auto na levé straně? Tak to ne.” 😀 Moje první reakce. Řídit po Londýně, jezdit na koni, chodit s dětmi na plavání, pořádat dětské párty… to všechno vám může nabídnout au pairování.

Kreativita

Hlavně aby se děti nenudily!! Budete vymýšlet různé hry, stavět lego, lepit zvířátka z papíru, vyrábět domky z krabic… Po nějakém čase zjistíte, jak se rozvíjí vaše kreativní stránka a jak skvělé máte nápady.

Dokážete více, než si myslíte

Kamarádka vám dlouho nenapíše, děti budou zlobit a řvát, spálíte oblíbenou košili, nebude vám dobře, výlet na sobotu padl a vám bude jen do pláče, přes to jedete pořád. Nemusíte to zvládnout, ale dáte to. Budete ze sebe sami mile překvapeni. Trpím migrénami, které doprovází mžitky před očima a občasné zvracení. Ten den jsem sotva dýchala a děti si chtěly se mnou hrát, musela jsem vyžehlit a ještě vařit oběd. Nechtěla jsem být hnusná, tak jsem šla ven na hřiště a nechala je si hrát. Po cestě domů jsem se zastavila s nimi ještě v cukrárně, kterou jsem nedala (vůně byly silné na můj žaludek). Z hluboka jsem dýchala a přikládala studenou láhev na čelo. Ten den jsem přežila. Dnes na to ráda vzpomínám. I když nevím na co. 😀

IMG_4994

A teď tedy ta stinná stránka au pairování… 😦

Nesednete si s rodinou

Rodinka se vám líbí, děti vypadají roztomile a k tomu jste viděli moc krásný pokojíček. Když však přijedete, tak ne všechno je tak růžové. Děti vás neposlouchají, z pětadvacetihodinového dne je najednou čtyřicet, staráte se o domácího mazlíčka a soboty máte ještě babysitting. Některé au pair měly takovou smůlu, že si rodiny z nich udělaly služebnou. I takové zkušenosti au pair přináší. Pak už záleží, jestli se sbalíte a odejdete a nebo si zkazíte celý pobyt.

Váš čas určuje někdo jiný 

Bydlíte s rodinou a domluvili jste si hodiny. To však neznamená, že opravdu v tu určenou hodinu skončíte. Někdy se rodiče zdrží v práci, někoho potkají a půjdou na víno a nebo bude jen dopravní zácpa. Pokud rodiče budou doma, tak vás kdykoliv mohou poprosit i o hlídání. Tak stejně ne každá rodina může přistoupit na to, kdy si chcete vzít dovolenou. Doporučuji se zeptat na takové věci už před nástupem do rodiny.

Ztráta soukromí

,,Nata, are you ready. Will you play with me?” Takové věty jsem slýchávala často a hlavně během volna. V sobotu a v neděli nejpozději v sedm ráno ťukání na dveře, ať otevřu a jdu si s nimi hrát. Samozřejmě že host mum křičela a odháněla děti od mých dveří, ale jsou to děti (v mým případě 2 a 3 roky) a vysvětlujte jim to. Jestli vás děti budou mít rády, tak vás ,,otravovat” někdy budou.

Daleko od rodiny a přátel

Když vám bude smutno, tak se nemůžete sbalit a navštívit svoji babičku, která vám udělá čaj a uvaří vaše oblíbené jídlo. Občas se vám bude stýskat, propásnete nějaké narozeniny, oslavy, plesy (já nebyla na maturitním plese mé sestry), nebudete moc obejmout svoji kamarádku, pokud se s ní rozejde její přítel a přijdete o další důležité momenty. To k tomu bohužel patří.

Nevychovávat

Možná se vám tento bod bude zdát trochu zvláštní, ale věřím, že některé pochopí. Možná se vyskytne ohledně výchovy pár věcí, s kterými nebudete zcela souhlasit. Musíte si však uvědomit, že jako au pair nejste rodič a pokud s něčím nesouhlasíte s rodiči, tak se budete muset držet zpátky a udělat to dle jejich přání. Ps. Za rohem si to můžete dělat po svém 😀

Budete trochu zanedbané 😀

Možná se tento bod týká jen mě, ale tajně doufám, že nejsem jediná. S dětmi jsem trávila skoro celý den a večer se těšila jen na koupel a postel. Nestíhala jsem cvičení, nechtěla jsem platit za kadeřníka v UK, takže to dopadlo, jak to dopadlo. Děti si rády hrály na kadeřnictví, tak používaly moje vlásky. V rodině nebyla myčka, takže jsem musela každý den mýt nádobí ručně a sladké jsem jedla více než v ČR. Trochu jsem přibrala a vlasy byly k pláči. Navíc jsem většinu času chodila jen v teplácích, jelikož nemělo cenu nosit hezké věci, když jsme si hráli v lese po dešti nebo si doma malovali s temperami.

DSC_0913

Věřím, že au pairování není pro každého. Tento způsob pracovního pobytu vás může toho tolik naučit, ale také vás v něčem omezit. Zkuste však omezení a ztrátu nebrat tak negativně. Ze všeho se můžete něčemu přiučit a navíc máte vždy tu možnost odejít.

Občas to může být vyčerpávající, ale to patří k životu. Cítila jsem se unavená, nevypadala nejlépe, ale víte co? Bylo mi to jedno. Byla jsem šťastná. Starala jsem se o dvě kouzelné děti, milovala svůj malý pokojíček, zlepšila se v angličtině, naučila se něco nového a cestovala jsem. Za nic bych tuto zkušenost neměnila.

A co vy? Máte zkušenost s au pairováním? 

9 thoughts on “Au pairování – ano, či ne aneb realita života au pair…

  1. Au-pair jsem vždy chtěla zkusit, ale neměla jsem ty “koule” objet, když mi bylo čerstvých 18 a měla jsem vážný vztah… Po rozchodu jsem na tom zase byla psychicky tak zle, že jsem to nedávala a teď, ve 20, mám již další (teď dvouletý) vztah a bojím se odjet kvůli příteli… Závidím ti, žes toho šla a sama si pořád vyčítám, že jsem ten půl rok po rozchodu a mezi nynějším vztahem nevyužila právě k tomu, abych někam vycestovala! Ale cestuji s přítelem i tak, tak snad se mi podaří místa a lidi poznat i tímto způsobem. 🙂

    Liked by 2 people

    1. Já začala s au pairování ve svých třiadvaceti letech. :D:D Možná poměrně pozdě, ale jsem za tu zkušenost moc ráda. Nepřemýšleli jste s přítelem zkusit au pair couple nebo i pracovat v zahraničí? Ve dvou se to lépe táhne 😉

      Like

  2. Pro mě bylo aupairování fajn na zkoušku 🙂 byla jsem u rodiny jen měsíc a i když to byla nejvíc super rodina, je to přesně jak píšeš. Moje rozhodnutí “aupair už nikdy víc” nejvíce ovlivnilo právě to, že jsem se necítila dostatečně volná. Prostě ať už jídlo, nálada, nebo volné chvíle, všecko bylo závislé na “cizí” rodině.. Takže aupair na zkoušku stačila. Hlavně jsem teď přišla na jiný způsob cestování, které skýtá stejné možnosti jako aupairování a to WorkAway! 🙂 Více se můžete dočíst na http://anetexplorestheworld.blogspot.ie/2017/02/workaway-tak-trochu-jiny-druh-dobrovolnictvi.html

    Liked by 1 person

    1. Já teď uvažuji o au pair v USA, ale myslím, že už jsem tak náročná (vím, do čeho jdu), že agentura mi nic nenajde :D:D. Tvůj blog sleduji a velice mě potěšilo, že jsi mě navštívila. Článek WorkAway mě velice zaujal a vážně přemýšlím, že do něčeho půjdu 🙂

      Like

  3. Poprvé jsem byla v Anglii přes agenturu u 3 dětí jako jejich asi šestá au pair. Pak v USA jako první au pair v rodině u 1 dítěte. S rodinou jsme se našli sami, a až pak se obrátili na agenturu. Druhý postup rozhodně doporučuju – veškeré podmínky jsme si vyřešili předem. Díky tomu jsem měla daleko více svobody, než v prvním případě.

    Liked by 1 person

Leave a comment