Portmeirion – dotek Itálie ve Walesu

Prší. Cítím chlad. Stromy bez listí vypadají tak smutně. Stojím ve vesnici v severním Walesu, ale myslím, že jsem se přemístila do Itálie. Pastelově barevné domy a výhled na moře mi připomíná Cinque Terre, oblast ležící na východním pobřeží Ligurie. Kde to jsem?

20170312-dsc_1447

Vítejte v Portmeirionu!! Tato okouzlující vesnice byla nápadem a životním dílem Bertrama Clougha Williamse-Ellise, který zarostlou zahradu změnil v pohádkový sen. Přejmenoval původní vesnici Aber IA na Portmeirion a během půl století vybudoval něco mimořádného. Kde také najdete Buddhu vedle řeckých soch, italské renesanční domy, exotické květiny, palmy, maják a zahrady v japonském stylu na jednom místě?

Williams-Ellis se zabýval ochranou přírody. Vymezil hranice parku Snowdonia, byl zastáncem ochrany anglického a waleského venkova a pomáhal rozvíjet veřejnou politiku. Portmeirion byl pro něj místem, kde si mohl vybudovat svoji vesnici a rozvíjet ji bez poškození přírody. Sbíral ,,střípky” z budov, které byly určeny k demolici a začleňoval je do své tvorby, z toho důvodu se Portmeirion stal domoven pro ,,padlé” budovy.

20170312-dsc_1434

Clough Williams-Ellis pracoval na Portmeirionu až do své smrti (1978). Dle jeho přaní byl zpopelněn a jeho prach byl vložen do rakety, která byla součástí ohňostroje. Jak jinak se navždy stát součástí něčeho tak kouzelného?

20170312-dsc_1457

Portmeirion se stal zážitkem na celý život. I když nám pršelo, foukal silný vítr a obloha snad nemohla být černější, náš výlet byl i tak jedinečný. Kombinace stylů s pastelově barevnými domy zapadají do welšské přírody. Možná trochu k údivu. Pokud hledáte trochu kouzla, milujete italskou zmrzlinu a chcete se cítit jak Alice in Wonderland, tak doporučuji zamířit do této magické vesničky. 20170312-dsc_149120170312-dsc_139520170312-dsc_1496

5 thoughts on “Portmeirion – dotek Itálie ve Walesu

Leave a comment